Ještě o 9. Medovém odpoledni z podzimního čísla Dobřichovického Kukátka

05.09.2012 15:40

Dobřichovické Kukátko 3/2012 - Podzim:

Medové odpoledne v Zadní Třebani.

V sobotu 15. září od 13:45 se uskuteční ve Společenském domě v Zadní Třebani již 9. ročník Medového odpoledne.

Tradičně úspěšnou akci spolupořádá ZO ČSV Liteň a komorní soubor Harmonia Mozartiana Pragensis. Toto spojení předurčuje charakter odpoledne. Není určeno pouze včelařské obci, ale na své si přijdou také milovníci vážné hudby i hudební recese.

Tu stejně jako v minulých letech obstará zahajovací vystoupení devíti českých kontrafagotistek a kontrafagotistů, které je unikátem i ve světovém měřítku.

K Medovému odpoledni patří další zajímavost – tržiště intelektu. Zde u improvizovaných stánků nabízí své produkty a debatují s návštěvníky zajímavé osobnosti. Mezi nejznámější se letos zřejmě zařadí populární botanik Václav Větvička, který se zde představí v roli úspěšného knižního autora. Nebude ale chybět ani včelař a starosta Svatého Jana pod Skalou pan Ševčík, či průvodce Muzea Svatopluka Čecha a Jarmily Novotné z Litně pan Poláček. Zájemci se budou moci seznámit s hvězdářským dalekohledem a při pěkném počasí se s odborným výkladem podívat na sluneční skvrny. Opět bude přítomen vykladač numerologie a karet, cestovatel, básník, specialista na heraldiku aj.

Včelaře bude letos prezentovat učitel včelařství pan Antonín Zrno, který povede přednášku a diskusi na téma apiterapie – přírodní léčba včelími produkty. Pan Zrno včelaří v Louňovicích pod Blaníkem, kde byl v roce 2003 iniciátorem založení Muzea včelařství Podblanicka v prostorách Louňovického zámku. Spolu s přítelem Zrnem přijede další člen výboru zmíněné organizace Ing. Jaroslav Forman, který bude předvádět výrobu svíček ze včelího vosku a formy na výrobu svíček.

S historií Včelařského spolku pro Dobřichovice a okolí seznámí zájemce jeho zástupci.

Zájemci o alternativní včelaření se budou moci seznámit s činností Pracovní společnosti nástavkových včelařů (https://www.psnv.cz/) a Mendelovy společnosti pro včelařský výzkum (https://www.msvv.cz/).

          Různě zpracované včelí produkty, mýdla ze včelího vosku s bylinkami a propolisem, léčivé oleje a tinktury představí MVDr. Soňa Dubná, PhD.

Pro nevčelařící návštěvníky bude připraven včelařský koutek, kde se mohou seznámit se základními pomůckami včelaře a jeho činností při vytáčení medu. Budou zde prezentovány i některé výrobky fy Břinek pro včelaře, včetně včelami osazeného pozorovacího úlku. Logickým doplněním bude jako každoročně prodej a ochutnávka medu, medoviny a medového pečiva. Pro milovníky zdravé výživy a přírodní kosmetiky zde bude možno zakoupit i řadu výrobků ze včelích produktů přímo od včelařů.

Letos bude velká část Medového odpoledne věnována dětem. Po dobu přednášky mohou shlédnout pohádku pro malé a trochu větší „Tygřík“ ve stanu vedle společenského domu a posléze se zúčastnit soutěže v malování včelích motivů o sladké ceny. Vstup na pohádku je zdarma. Děti neplatí ani vstupenku na Medové odpoledne.

Velká řada cen medových a medovinových je připravena i pro výherce včelařského kvizu, který je přílohou každé vstupenky.

Kulturní program bude doplněn jedinečnou dětskou lidovou muzikou Notičky z Řevnic. Samotný závěr akce bude patřit již tradičně klasickému dechovému oktetu Harmonia Mozartiana Pragensis.

Medové odpoledne se letos uskuteční za finanční podpory Středočeského kraje.

L. Fait, J. Matl

 

—————

Zpět