8. Medové odpoledne v Zadní Třebani

23.08.2011 09:35

V sobotu 17. září se uskuteční ve Společenském domě v Zadní Třebani již 8. ročník Medového odpoledne. Stalo se již oblíbenou tradicí, že se tato akce netýká pouze včelaření. Návštěvníci zde mohou nahlédnout do celé řady lidských aktivit a činností. Přesto bez odborné včelařské přednášky je toto odpolední setkání nejen včelařů nemyslitelné. V letošním roce přijal ochotně pozvání pořadatelů minulý předseda Českého svazu včelařů přítel Mgr. Luděk Sojka. Svoji přednášku zaměří především na činnost ČSV, zejména na mezinárodním poli v období posledních sedmi roků a v budoucnu. Umožní tak posluchačům nahlédnou do nitra svazové činnosti a v diskusi zajisté objasní i řadu zvídavých dotazů. Ani letos nebude Medové odpoledne ochuzeno o účast přítele Ludvíka Čierťaského, který je nejen dalším přednášejícím odborníkem, ale odpolední atmosféru provoní svými svíčkami ze včelího vosku a dobrou náladu umocní jedinečným medovým burčákem. Včelaření bude ještě doplněno včelařským koutkem, kde se hlavně nevčelaři mohou seznámit se základními včelařskými pomůckami a podívat se na živé včely ve skleněném úlku. Součástí programu bude opět kviz se včelařskou tématikou a výherci budou odměněni dary od včelařů z pořádající ZO ČSV Liteň.

Na samý úvod sobotního odpoledne je tradičně připravované jedinečné vystoupení Českých kontrafagotistů. A protože se jedná o osmý ročník, bude jich osm. Rozhodně nejde o žádný vytříbený umělecký zážitek, ale něco podobného nelze vidět a slyšet nikde jinde ve světě. Umělecké ambice si naopak klade vystoupení dechového oktetu Harmonia Mozartiana Pragensis s klasickým programem na samotném závěru.

A co ještě bude k vidění, slyšení a ke zvídání? Občanské sdružení Svatojanská společnost bude připraveno zodpovědět veškeré informace o nedalekém Svatém Janu pod Skalou. O historii, kdysi velice známé loděnické vinici (letos uplyne 140 let od její založení), ale i o vinařství v Čechách, budou moci návštěvníci hovořit s M. Richterem. Na své si přijdou např. i vyznavači esoterie, historie, cestování, ale i vaření piva v domácích podmínkách. Letos prvně si budou moci příchozí vyzkoušet zdobení medových perníčků a již tradičně budou moci ochutnat několik druhů medoviny.

Medové odpoledne je pořádáno s cílem poznávat nové věci, ne poučovat. Proto je také navštěvují převážně lidé zvídaví, ochotni komunikovat a chtějící se příjemně pobavit.

Začátek je plánován na 13:15 a společenský dům se nachází cca 4 min. od frekventované železniční trati Praha – Beroun.

Luboš Fait, ZO ČSV Liteň

—————

Zpět